Дієта при печії: складаєм власний раціон

загрузка...

43dc4e86a9360033fd595ee1d10d511bПечіння і дискомфорт у нижній частині грудей, неприємний присмак, напади нудоти після щільного обіду відчували багато з нас. Печія як наслідок неправильного харчування і способу життя і як симптом цілого ряду захворювань добре знайома майже кожній людині. Про те , що таке печія , і як слід харчуватися , щоб позбутися неприємних відчуттів , сьогодні розповідає Passion.ru .

Що таке печія
Найчастіше печія трапляється при підвищеній кислотності шлункового соку. Неприємні відчуття з’являються через півгодини або годину після їжі внаслідок так званого рефлюксу — викиду соляної кислоти з шлунку . Шлунковий сік разом з соляною кислотою потрапляє на стінки стравоходу , слизова оболонка дратується , що призводить до дискомфорту і печіння . При нормальній роботі організму подібні порушення відбуватися не повинні , так як стравохідний сфінктер ( м’язове кільце) закривається або звужується , виконуючи функцію своєрідної « двері » , і шлунковий сік залишається в шлунку.

Причин виникнення печії безліч . Підвищена кислотність — одна з ознак гастриту , виразкової хвороби , функціональних розладів жовчовивідної системи. Печія може сигналізувати і про проблеми з серцево- судинною системою і печінкою.

Найбільш поширеними причинами стають стрес , неправильне харчування , любов до гострого , жирного , алкоголю . Люди з підвищеною нервозністю відчувають печію набагато частіше інших .

Різкі рухи або підйом вантажів також провокують неприємні відчуття. У момент фізичної активності піднімається внутрішньочеревний тиск , шлунковий сік потрапляє на стінки стравоходу. Найчастіше напад печії з’являється в горизонтальному положенні , якщо ж людина стоїть чи сидить , то спрацьовує банальний принцип тяжіння.

Харчування при печії
Перш ніж позбутися неприємних відчуттів при печії , потрібно визначити причину її появи. При хронічному захворюванні схема дій або харчування буде дещо іншою. Якщо печія — НЕ симптом одного з захворювань , а разове наслідок від прийняття шкідливої ​​їжі , то ситуацію дискомфорту можна виправити , скорегувавши свій раціон і , можливо , спосіб життя.

З раціону бажано виключити або обмежити продукти , які викликають підвищену кислотність шлункового соку : гостре , солоне , маринади , цитрусові та томати , ряд кисломолочних продуктів , ферментовані сири.

Під забороною продукти , які надають подразнюючу вплив : алкоголь , кава і кофеїновмісні продукти , шоколад , цибуля , часник , редис , гриби ; а також продукти, що викликають метеоризм : житній і дріжджовий хліб , бобові , газовані напої. Не варто захоплюватися продуктами з ментоловими ароматизаторами або просто м’ятним чаєм , так як м’ята расслабляюще впливає на м’язове кільце в стравоході.
Можна і потрібно їсти овочі ( окрім томатів ), фрукти (крім цитрусових) , солодкі ягоди , різні крупи ( геркулес , манна крупа , гречка , рис) , макарони з твердих сортів пшениці , нежирний сир і неферментованого сири , нежирне м’ясо і рибу , яйця , хліб краще брати злегка підсушений , щоб уникнути зайвого бродіння. Обов’язково додайте в страви олію (соняшникова , оливкова , гарбузове) . Як напоїв рекомендується чай з молоком , трав’яні збори , морси , соки і різні відвари. Мінеральну воду краще пити негазовану.

Поділитися в соц. мережах

Опубликовать в Google Buzz
Опубликовать в Google Plus
Опубликовать в LiveJournal
Опубликовать в Мой Мир
Опубликовать в Одноклассники

Оставить Ответ

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*
*